Bijna Kerst, Liefde van God voor alle mensen.

Het einde van 2023 nadert. Terugkijkend op dit jaar herinneren wij ons nog hoe spannend we eraan begonnen met veel onzekerheid over, of en hoe we door zouden kunnen gaan met ons werk onder de zigeunergezinnen en hun kinderen. 

In al onze zorgen voorzag God , mede door u en jou dat de hulp door kon gaan. Zo konden we veel gezinnen voorzien van voedsel, kleding en hout voor de kachel. Middels giften en collecten kwam er geld binnen om huisjes te renoveren en zelfs nieuw te bouwen. In sommige huisjes werd sanitair aangelegd zoals een douche en wc. Dat laatste is heel belangrijk want één van onze doelen is dat we kinderen uit zigeunergezinnen helpen om naar school te gaan. We doen dat middels acties zoals bijvoorbeeld de rugtassen actie waarmee we inmiddels weer zijn gestart.

Via o.a. basisscholen en kerken zorgen wij ervoor dat deze rugtassen gevuld worden. Dat doen we door lege rugtassen te brengen naar de scholen. In de rugtas zit een lijst waarop spullen vermeld staan die kinderen in Roemenië en Hongarije nodig hebben om naar school te gaan. Kinderen in Nederland kunnen dan met zo’n lijstje naar de winkels gaan om dit te kopen en natuurlijk is het leuk om er nog iets extra’s in te stoppen zoals bijvoorbeeld een knuffel… 

Hoe dan ook hopen we in 2024 opnieuw een reis te maken met een transportbus vol gevulde rugtassen en andere spullen waarmee we de mensen daar verder helpen. 

In mei 2024 hopen we een zigeunermuziekband (Kijk op youtube naar meerdere liederen van Ervin, Robert en Bardi Otto Fel emelsz engem Bardi otto / Ervin ) naar Nederland te halen. Zo mogelijk doen we dat samen met mensen uit Steenbergen. Ook Judit vanuit Hongarije komt dan mee om een presentatie van het werk daar te geven. We hopen deze reis samen te organiseren met een groep mensen van De Open Deur gemeente in Steenbergen. Zij waren het afgelopen jaar ook in Roemenië en hebben daar geholpen met de bouw van een kerk in Salacea… Via Robert en Ervin Lakatosh hebben wij kennis met hun gemaakt en in januari 2024 ontmoeten wij hen om de komst van de band verder te organiseren. We hopen dat ze een aantal concerten kunnen geven waardoor het werk onder de zigeunerbevolking meer aandacht en hulp zal krijgen.

In Hongarije is Judit met haar team bezig om te voorzien in de nood van het moment. Dat is warm eten, hout en helpen van kinderen zowel fysiek (kleding schoolspullen enz) als geestelijk / emotioneel. Op langere termijn zijn er plannen om een vaste locatie te hebben waar eten gekookt, gegeten en gedistribueerd kan worden en daarnaast hulp te bieden bij onderwijs, het vinden van werk of het creëren ervan. Kinder en ouder programma’s aan te bieden, hulp bij opvoeding, hulp aan daklozen, kortom… We zijn nog lang niet klaar…

Advent is verwachten. Voor ons is dat met de kerstdagen in zicht niet heel moeilijk. Veel van ons gaan lekker eten, genieten van een warm huis, familie en vrienden en wie weet cadeaus. Hoe dan ook, nog een week en dan is alles weer achter de rug en kunnen  kerstboom en ballen weer naar zolder. Tot volgend jaar……, is dan advent voorbij..? verwacht je dan niets meer..?

De afgelopen jaren hebben we gezien wat uw en onze betrokkenheid doet in de armste gezinnen van Europa. We hebben huisjes gebouwd, schoolspullen gebracht, operaties betaald, hout en eten gekocht.  Zolang het nodig en mogelijk is willen we graag samen met u en met jou, gezinnen blijven zegenen met hetgeen van belang is in hun omstandigheden. De mensen in Hongarije (Judit), Roemenië (Robert en Ervin) waar we contact mee hebben zijn dankbaar voor de ontvangen hulp en we zien uit om verder met hen samen te werken in het nieuwe jaar dat aanstaande is. Onze wens en vraag is of u samen met ons opnieuw of voor het eerst de schouders onder deze hulpverlening wilt zetten. 

Nogmaals heel veel dank voor het afgelopen jaar. Ons gebed is dat God u en het werk van Ro-Manna zal blijven zegenen in 2024. Dan blijft het advent, ook na de kerstdagen……

Met vriendelijke groet, goede kerstdagen en Gods zegen voor 2024.

Bestuur stichting Ro-Manna; Mannie, Matthijs, Hans en Mannie en Harry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *